Imi aduc aminte ca afirmatia mea a fost mai…colorata decat atat, a implicat cuvinte din DEX care …pot afecta emotional :))
S-a intamplat intr-un moment in care, in mijlocul unei discutii de business cu un partener major, am inteles ca viziunea adusa de mine implica o dezvoltare win-win-win pe termen lung, benefica imediat intregii comunitati din perspectiva mea, dar provoca respectivul producator sa-si flexibilizeze controlul asupra produselor oferite – invitam la o negociere asteptata dar nedorita 🙂
Dificil moment datorita incarcaturii emotionale – omul din care izvoraste rolul de antreprenor, datorita valorilor, standardelor personale si profesionale, si a asteptarilor conform contractelor agreate, am trait atunci, o mare dezamagire la inceput, desteptare in final:
“Lucrurile nespuse sunt agresiv sau si aroganta aparate, trezeste-te!”
Insa, cand intr-o intalnire de +25 persoane glasul tau se aude in coliziune directa, dar nu simti sustinerea colaboratorilor (desi stiam pozitia lor), paradoxal poate, inveti multe despre tine. Cand comentariile suna a amentintari voalate, te repozitionezi, nu in frica, nu in defensiva, ci in punctele tale forte – cine esti tu si de ce faci ceea ce faci!
Punctul de izvor, de echilibru si de siguranta al unui antreprenor este propria mentalitate, cunoasterea de sine, motivatia personala a activitatilor pe care le-a ales si nevoia de contributie, acolo unde ea exista. Produsele si serviciile implicate in business sunt bonus, sunt mijloacele de comunicare a standardelor enuntate mai sus, sunt bucurii care completeaza sistemul personal de valori si activitati.
As putea umple cateva pagini cu mentori de viata si de business care invita la aceasta permanenta calatorie necesara cu noi insine, cea a constientizarii de sine. Ceea ce extragem si intelegem, imbunatatim si recalibram de-a lungul acestei calatorii a cunoasterii de sine consolideaza punctele noastre forte si le maturizeaza pe cele sensibile, native sau dobandite. Ne ascute acuratetea viziunii holistice de care avem nevoie atunci cand ne construim propriul sistem generator de valoare, ne transfera din mentalitatea de supravietuitor in cea de arhitect, din freelancer in antreprenor, ne imbogateste cu generozitate inteligenta emotionala, calitatea si transmiterea deciziilor este net evoluata, iar abilitatea de a cultiva relatii se face cu rafinament, sens, compasiune, respect si productivitate.
Insa fara constientizare de sine vom fi in permanenta la cheremul si vulnerabilitatea punctelor noastre oarbe alaturi de circumstantele externe, si este contraproductiv sa presupunem ca le stim si le vedem pe toate, ar fi si un efort coplesitor si este un ideal irealizabil, nu crezi?!
Revenind la momentul povestii de mai sus…, in engleza, pentru ca asa s-a derulat discutia, a sunat cam asa, mascand cuvintele colorate:
Ei -“We will close you down!”
Eu – “Of course, you can take your name, but you cannot take my name, my work, my why and my contribution! You cannot take what does not f#ing belong to you! I know who I am and what I bring!”
Mi-am inteles insa atunci profund aportul de salvator pe care l-am adus prin pozitionare, iar victima-agresor a respins de fapt demascarea, pentru ca-si pierdea puterea de manipulare, control si influenta, si-a aparat doar jocul, constient sau nu.
Decizia mea a fost ferma de atunci inainte: “este oferta ta, conditiile tale; este alegerea mea daca le accept sau nu, in conditiile respingerii negocierilor!”, fara sa incerc sa intervin, sa explic, sa educ, sa imi dau cu parerea. In schimb adresez intrebari deschise de clarificare si de intelegere a orizontului gandit de celalalt, pentru a anticipa cat mai mult din planurile lui de viitor, pentru a putea decide daca se poate transforma intr-un parteneriat potrivit. Cum pot face asta cu detasare, prezenta si claritate?
Scopul meu nu este sa-mi dovedesc dreptatea, desteptaciunea sau viziunea in situatia asta. Stiind cine sunt, ce ma motiveaza sa fac ceea ce fac si stiind clar ce obiective am, aleg sa-mi folosesc resursele de atentie si ascultare activa in slujba acestora, nu le cheltui intr-o lupta inutila.
Atunci cand circumstantele si conditiile externe, socio-economice, financiare, demografice, legislative iti creaza momente de disruption, exista 3 variante de raspuns
- Gasesti vinovati
- Fugi de situatie
- Iti asumi responsabilitatea, partea ta de contributie.
In momentul in care nu-ti asumi raspunderea pentru contributia/ reactia ta la problema aparuta, te devalidezi de puterea de a rezolva/ imbunatatii acea situatie!
Pozitia si intrebarile mele imediate in astfel de situatii sunt: “cum am generat eu situatia?”, ”cum imi ating obiectivele cu aceste noi date?” si “ce oportunitate aduce aceasta schimbare?” – mentalitate si pozitionare testate grav si in perioada pandemiei 🙂
Constiinta de sine si succesul nu se imbunatatesc dupa o carte, curs, dupa o intalnire sau film documentar, ci are nevoie de cateva componente repetate cu disciplina, presupunand in acest moment ca esti dispus(a) sa spui “da” unui astfel de proces catre succes:
⁃ Un obiectiv, scop – ceea ce ofera contextul concret in care succesul tau sa apara
⁃ Reflectia alaturi de un profesionist pregatit sa declanseze si sa sustina procesele tale de constientizare, invatare si integrare
⁃ Actiuni asumate in congruenta cu obiectivul ales, descoperite sau construite in urma reflectiilor parcurse
Prezenta de lider si prezenta executiva, doua competente necesare rolului de antreprenor de succes, sunt antrenabile 🙂 Esti la o decizie distanta de inceputul acestei evolutii in mentalitate, in liniste, fara sa astepti propriile puncte oarbe sa te ia prin surprindere. Cu atat mai necesar sa-ti imbunatatesti aceste atribute daca chiar acum te regasesti intr-un scenariu provocator.
Poti reusi si fara acest antrenament? Cu siguranta da, pana la limita ta personala de toleranta a nesigurantelor date de blind spoturi, temerile anticipate si repetarea greselilor datorita refuzului de a invata. Avem tendinta, din frica de a nu pierde si evitarea disconfortului asezarii noastre sub lupa, sa rezolvam prea repede provocarile, sa eliminam efectele, simptomele de suprafata, fara a le studia cauzele ce le-au generat.
Guess what?!
They will be back in alt scenariu, intr-un alt val care ne provoaca pana invatam!
Cred ca succesul nu este un privilegiu si nici un dar innascut, ci un proces de combinare activa a onestitatii, abilitatilor, invatarii, efortului, mentalitatii si obiectivelor. Prin urmare, vad succesul ca o consecinta a vointei de a trece prin acest proces, pentru ca totul este invatabil.
Scopul meu este de a facilita acest proces, de a oferi incredere si structura la fiecare pas, de a te evoca atunci cand esti la un pas sa renunti la tine, de a cataliza punctele de intalnire fierbinti cu provocarile., de a te antrena in atingerea etapelor succesului si de a le sarbatori, pentru ca totul este invatabil.
Sa ai succes si bucurii alaturi de el!