Iti poti ridica spranceana de surpriza 🙂 insa te invit sa reflectezi.
Exista acel proiect pe care vrei sa-l incepi, acea profesie pe care ai studiat-o si vrei ca, o data cu ea, sa faci trecerea de la angajat la freelancer/ antreprenor, acea linie de business noua pe care vrei s-o lansezi, acele servicii sau produse carora vrei sa le creezi spatiu in portofoliu si pe care vrei sa le ofertezi, acea dorinta caruia, intr-o zi, o sa-i vina momentul…
Anticiparea presupune sa previzionezi intregul parcurs deodata: fiecare etapa, intalnire, to do task, borne de progres atinse, efort de timp si investitii financiare – toate in acelasi timp. In plus, sunt momente de confuzie, neclaritate, decizii si reactii ale celorlalti pe care le anticipezi, dar ele se intampla toate o data doar in momentul in care te gandesti la ele si este putin probabil sa se intample copy-paste exact asa in real time (sau poate doar experienta mea a fost diferita, pentru ca nu s-au adeverit nici toate si nici toate fricile deodata🙂).
Vestea buna este ca anticiparea este incarcata emotional cu bucurie si sentimentul anticipat de reusita, de succes. Vestea mai putin buna este ca poate deveni un loc foarte confortabil al falsei reusite, care te tine in iluzia acestui fals succes si departe de realizarile concrete la care aspiri.
Insa doar gandindu-te la ele nu inseamna ca ceva se schimba, nu inseamna ca ai reusit doar pentru ca ti le-ai imaginat – ar fi copilaresc si lipsit de asumare sa gandim asa, nu?! Visarea este un loc cald ce consuma resurse de timp si bani, experienta si cunostinte, si le auzim in cuvintele: “intr-o zi o sa …”, “de luni…”, “la anu’ gata, fac…”, “inca ma gandesc la asta…”. In final, se vor constata pierderi sau invechiri ale resurselor si vor exista mai multe reziduri emotionale cumulate din frustrari decat reusite concrete.
Aici avem o gama intreaga de scuze si justificari: nu am timp, nu am bani, nu stiu cum, au facut deja altii, nu e momentul economic, am altceva in agenda, las deoparte (sacrific) ce vreau pentru… Sau poate ca, asa cum am primit si eu la un moment dat un feedback: “nu iti este suficient de foame, te doare mai putin sa stai pe loc decat sa-ti pui ..😜…la bataie!” (o sa povestesc mai multe despre asta intru-un alt articol) Se spune ca, daca inca te gandesti la acel proiect, ai face bine sa incepi sa-ti gasesti resursele si suportul necesar sa-l pui in practica in forma unica pe care tu o vezi, altfel va muri usor-usor.
Sa presupunem ca te hotarasti sa inaintezi…Minunat!
Actiunea inseamna un telefon dat, un mail trimis, o discutie, inseamna o activitate punctuala. Si exista o reusita punctuala ca rezultat al ei.
Felicitari, este deja un progres!
Executia este urmatorul pas, fiind competenta unui manager de succes si inseamna sa desfasori un ansamblu de actiuni conforme si congruente cu un plan prestabilit, anticipat, ce urmareste atingerea scopurilor tale personale sau/ si profesionale…anticipate ca traire si dorinta🙂
Navigarea prin executie presupune:
⁃ alegerea si asumarea unei destinatii financiare
⁃ construirea si asumarea unei imagini de final la care aspiri
⁃ creionarea si asumarea etapizata si congruenta, pe o linie a timpului, a actiunilor care te propulseaza catre scopul dorit, catre imaginea ta de final
⁃ …hmmm, multa asumare aici🤔
⁃ momente de reflectie si de evaluare a congruentei si a progreselor intermediare
⁃ cultivarea atentiei selective si alegerea (nu sacrificiul) mediilor si informatiilor la care te expui – care este fluxul de valoare adaugata a acestora pentru tine?
⁃ alegerea unui suport profesionist care sa te sustina si care, prin insotire, sa te tina congruent cu obiectivele tale de reusita
⁃ expunerea la spatii de invatare pentru intelegerea si depasirea unor etape pe care nu le stapanesti suficient
⁃ pauze si momente de celebrare intermediare
⁃ dezvoltarea competentelor de influenta si prezenta in modelarea si cresterea engagement-lui in mediul in care activezi
⁃ transformarea presiunii si a punctelor slabe in spatii de crestere si diferentiatore de valoare
⁃ dezvoltare continua ca rezultat al integrarii experientei acumulate
⁃ dezvoltarea creativitatii, flexibilitatii si rezilientei ca rezultat al ajustarilor si schimbarilor necesare sau impuse (leading change)
⁃ trairea tuturor acestor etape asumate pe rand si in timp, pas cu pas
Anticiparea si trairile anticipate sunt necesare pana la un punct, insa fara actiune si executie cu siguranta devin povesti epuizante.
“Linia de demarcatie dintre ganditul inutil si reflectia eficienta consta in a vedea daca putem sau nu sa venim cu o solutie tentanta sau o intuitie spontana si, dupa aceea, sa putem sa lasam acele ganduri tulburatoare sa plece – sau daca, dimpotriva, doar continuam sa ne invartim in mod obsedant in acelasi cerc vicios al grijilor nesfarsite.”
FOCUS, Daniel Goleman
Executia planificata si facuta treptat are ca rezultat reusite concrete si progres, in conformitate cu ritmul tau personal. Navigarea acesteia prin spatii de timp tulburi si insorite, prin medii economico-sociale prienetoase sau nu, inseamna leadership. Desigur, si aici vei inregistra o oboseala specifica, insa este cea a reusite, nu a visarii.
Transformarea viziunii tale intr-un sistem care genereaza valoare pentru tine si pentru beneficiarii tai pleaca de la ideea anticiparii dorintei de contributie si succes, insa fara executie, totul ramane o poveste a ceea ce ar fi putut sa fie daca…
Ce are nevoie “daca” al tau sa nu mai fie doar o anticipare epuizanta?
Permite-mi sa te insotesc de-a lungul executiei catre reusita