Skip to content Skip to footer

Cum combatem, in calitate de profesionisti, epuizarea, actuala stare antreprenoriala

In acest moment de toamna – iarna al lui 2020, gandirea pozitiva, economiile, creativitatea resurselor si a strategiilor aplicate sunt surclasate de epuizare, de frustrarea lipsei de anticipare si de predictie chiar si pe termen scurt. Este lesne de inteles.

Asta este constatarea ultimelor 3-5 luni in timpul intalnirilor de executive coaching cu managerii si liderii pe care-i insotesc. Sunt acei agenti econimici care fie sunt pe cont propriu – freelanceri, fie sunt antreprenori cu mici echipe, fie sunt manageri in pozitii cheie in corporatii. Sunt profesionisti de succes, cu resurse si mindset de succes, insa coplesiti de permanentul efort de a “lupta” (aud des acest cuvant), la maxima capacitate, pe doua fronturi: confuzia prezentului si tranzitia catre un viitor inca incert.

Provocarea de a ramane eficient si competitiv in perioada de stagnare ori regres economic, in functie de ramura in care ei activeaza, la care se adauga incertitudinea imaginii din viitor si presiunea reactiilor emotionale colective regasite in echipele lucrative duc la coplesire, la burn out. Presiunea de “a face fata” (din nou, o expresie uzuala) si, in acelasi timp, de a reinvata, a integra noi informatii si de a ramane creativ in strategiile de maximizare a resurselor catre rezultate, toate intr-un ritm contra-cronometru, acumuleaza reziduri de frustrare, dezamagire si lucruri facute pe jumatate. Cu siguranta aceasta stare nu este un suport intern echilibrat, insa din aceasta coplesire multi manageri sunt nevoiti sa ia deciziile acestor momente pe care le traversam. “Performanta astazi pentru mine inseamna sa raman sanatos, coerent, sa acopar cheltuielile si sa am o idee buna pentru maine!” – a fost o destainuire eliberatoare primita intr-una din intalniri.

Ceea ce se intampla acum ne afecteaza cu siguranta pe toti, de la relatii personale la nivel macro-economic, asa ca este nevoie de compasiune si un spatiu de pauza ca amortizare intre noi si intamplarile oferite de prezent. Aceasta pauza ne ofera oportunitatea cumulativa a momentului Reset – Refresh – Shift, avand ca rezultat Prezenta – Spatiu – Inovare.

In aceasta perioada obiectivele managerilor sufera modificari, fie se schimba, fie apar obiective intermediare – si asta in sine pentru un lider este…hai sa spunem neplacut. Ei iubesc succesul, le place sa construiasca, sa aibe rezultate, sa depaseasca limite, sa fie inovativi, sa ofere si sa le fie recunoscuta valoarea, sa aduca progres si sa miste oamenii si mediul lor catre progres. Si, asa cum spuneam, stiu ca au deja instrumentele interne si comportamentele necesare sa atinga succesul, insa, datorita presiunii coplesitoare, reusesc infranat sa le acceseze, reusesc cu dificultate sa le mai puna in valoare la cotele asteptate si totul devine un “incerc in cerc”. Si mai e un lucru dificil pentru ei – sa vorbeasca despre aceasta stare actuala a lor, de teama sa nu para slabi, neputinciosi, insuficienti, sa evite sa se simta judecati sau considerati neprofesionisti – “nimeni nu vrea sa auda ca managerii sau liderii au momente dificile!

Coachingul este arta de a fi prezent in parteneriat cu clientul intr-un proces provocator si creativ ce urmareste ca rezultat succesul clientului prin atingerea obiectivelor sale. Valoarea intalnirilor de coaching consta in tranzitia de perspectiva, posibilitate si asumare pe care clientul o face, facand astfel realizabil ceea ce el urmareste.

In timpul intalnirilor de coaching din aceasta perioada, insotirea acestor profesionisti vine cu mai mult spatiu pentru compasiune si ventilare a starii de fapt, cu spatiu de a fi pur si simplu si respect fata de efortul lor cel putin dublat de necesitatea navigarii prin presiunea incertitudinii si a lipsei de predictie. Pe scurt, au nevoie de un spatiu de pauza, spatiu de incredere si respect, si un partener-suport obiectiv in gandire care sa le poata oferi asta.

“Cand ne intalnim imi recapat starea de echilibru si simt ca am din nou control, si asta ma ajuta sa gasesc solutii.” Apreciez mereu acest feedback, dar mai mult ma bucura rezultatele lor obtinute ca urmare a intalnirilor noastre.

Nu, nu se schimba realitatea in timpul intalnirilor noastre, se schimba felul in care ei privesc problemele. Prin ceea ce fac eu ca profesionist in coaching devin una din solutiile de dezvoltare, reinvatare, adaptare si inovare pentru ei. Responsabilitatea mea catre ei si, mai departe, catre societate este aceea de a oferi suportul la nivel inalt de profesionalism, astfel incat acesti agenti economici sa reuseasca sprijiniti prin acest parteneriat suport. Daca ei reusesc, noi reusim si ma gandesc mereu la impactul acestei reusite, avand in vedere oamenii si echipele implicate in activitatea acestora.

Obsevand in aceasta perioada acest tipar repetativ al clientului-manager, introduc in discutiile noastre un spatiu nou prin care acestia sa exploreze, un spatiu care, mi-au confirmat cu zambet, l-au folosit si intre intalnirile noastre, si chiar l-au sugerat mai departe: “Daca acum, chiar in aceasta perioada, ti-ai fi deschis business-ul/ ai fi acceptat postul acesta, daca te-ai detasa de incarcatura istorica la care te raportezi, si ai privi doar prezentul, ce ai face acum sa-ti atingi obiectivul?” Reset – Refresh – Shift.

pentru ca o alta observatie a mea este ca persoanele care au demarat proiecte noi in aceasta perioada, au rezultate mai bune decat cei care sunt nevoiti din interior sa mentina activitatea competitiva. Raportarea, contaminata cu sentimentul de regret, la un succes anterior este mai putin productiv decat mentalitatea incepatorului, pentru ca accepta realitatea exact asa cum este ea in prezent ca moment de start, descopera mai rapid posibilitati, oportunitati si solutii.

Un alt demers pe care l-am adoptat este acela de a oferi lunar cateva intalniri pro-bono acestor manageri, bineinteles celor ce mi-au solicitat acest lucru, recunoscand si aplaudand astfel in ei competenta si abilitatea unui lider de a cere. Cred in schimbul de valoare si in asumarea proceselor de crestere, insa consider relaxarea financiara punctuala un mod de a-mi manifesta increderea in partenerul pe care-l insotesc, mai cu seama navigand acest prezent.

Asadar, te astept sa ne intalnim si sa-ti permiti sa iei valoare din acest spatiu de Reset – Refresh – Shift!