De-a lungul timpului, reusite tale vor fi fie rezultatele unor tranzitii parcurse, fie rezultatele unor transformari in interiorul tau. Atunci…
ce inseamna tranzitie?
Tranzitia isi doreste ca rezultat un succes masurabil, concret, specific.
Presupune alegerea unui obiectiv, a unui scop si dezvoltarea unui tablou de actiuni, a unei strategii planificate, care vizeaza atingerea acestuia, implementarea ideilor si atingerea destinatiei.
ce inseamna transformare?
Transformarea se intampla in timp, pas cu pas, si are ca rezultat o implinire personala, depasirea unor neputinte, presupuneri si convingeri limitative, trairea cu sens, scop si intentie inalte, descoperirea si activarea potentialului, linistea si recunostinta. Procesele de transformare aduc modificari in interiorul nostru si, urmare acestora, in comportamentele noastre, in cine devenim, asemeni povestii de devenire a fluturelui.
Tranzitiile de succes sunt fantastice, dar nu aduc neaparat transformari in interiorul nostru, ci aduc mai degraba experiente exterioare, au un caracter pragmatic, logic, logistic, strategic. Dar daca acest proces activ catre un scop stabilit se infraneaza sau blocheaza din motive subiective, aparent fara sens, ca o neputinta, atunci e nevoie de explorare intrinseca. Atunci avem nevoie de o oglindire a felului in care ne privim provocarea respectiva. Atunci, in acele momente de cautare, apare transformarea si iesirea din neputinta, pentru a duce la bun sfarsit tranzitia propusa.
Ambele sunt contexte prin care ne adaptam sau desavarsim schimbarile in viata noastra si, pentru o buna sanatate si evolutie, este esential sa intelegem in care din cele doua contexte incadram ce traversam.
Si, in calitate de coach profesionist, specialist in dezvoltare umana, acesta este tabloul pe care-l privesc si explorez atunci cand insotesc oamenii in tranzitiile si transformarile lor. Desigur, coachingul nu este o optiune de evolutie pentru toata lumea, decat pentru cei ce sunt dispusi sa-si chestioneze propriul fel de a gandi si initiativele care deriva din acesta. Nu este o optiune pentru cei care cauta o forma dependenta a sigurantei, ci pentru cei care inteleg ca urmatoarele reusite sunt in afara zonei de confort si pasesc catre ele cu picaturi de curiozitate si curaj.
Coachingul este un proces usor de inteles dar foarte complex in navigarea lui, de aici si necesitatea absoluta a pregatirii continue a profesionistului. Functioneaza exceptional datorita structurii lui simple si concise si, in acelasi timp, poate declansa un intreg angrenaj in spatele unei intrebari puternice, punand lumina pe felul in care gandim, pe orizonturile interioare oarbe si neaccesate, pe dinamica si amploarea sistemului nostru.
Sfaturile si parerile sunt specialitatea prietenilor, a familiei. Oglindirea si reformularea convingerilor, a comportamentelor, a valorilor, a resurselor, a blocajelor, a viziunii pentru a ajunge la schimbarea dorita este specialitatea profesionistului in coaching.
Coaching-ul inseamna parteneriatul care te sustine si te insoteste sa reusesti ce ti-ai propus, asa cum un atlet se lasa antrenat cu incredere si confidentialitate catre medalia dorita. Un antrenor nu intra pe teren in locul celui care este deja in competitie – asta ar fi un abuz si o descalificare. Nu intra in cursa in locul acestuia, ci are incredere. Antrenamentele, combinatia intre exersarea planificata si transformarea neputintelor in puncte forte, dezvolta in interiorul atletului rolul de campion. Coaching-ul inseamna ca, in urma “antrenamentelor”, rolul si abilitatile de campion sa-ti devina familiare si sustenabile in timpul competitiilor tale.
Asta inseamna si tranzitie, si transformare, si succes si implinire 🙂
Parteneriatul dintre coach si client se intampla activ in repetarea si implementarea noii realitati pana cand aceasta devine “acasa”. In zona de transformare, implica si o curatenie constienta in mentalitatea, comportamentele, expertizele, obisnuintele si automatismele regasite in campul clientului, astfel incat aceasta noutate ori schimbare pe care ne-o dorim sa nu fie respinsa exact de povestile pe care le-am tesut pentru noi de-a lungul timpului (auto sabotare), de propria perceptie de sine trunchiata. Ea inseamna reflectie si timp, timp sa dezvolti acel campion in tine si timp sa depasesti mentalitatea de novice. Inseamna privit in oglinda cu onestitate, detasare sanatoasa, invatare si reinvatare, perseverenta, asumarea consecintelor, initiativa, antrenarea interdependentei si a sinergiei. Poate fi traita cu disconfort, pentru ca desface povestile si adevarurile subiective prin care am invatat sa supravietuim social, sa privim si sa traim viata in ansamblul ei.
De multe ori, povestile pe care le spunem despre noi ne impiedica sa ne deschidem mintea catre noi posibilitati sau catre tranzitii mai usoare. Dar, cand evaluam cu onestitate si scop, ne extindem cu mult curaj mai departe de granita limitata a povestilor noastre.
Se spune ca daca nu ne infioara si sperie putin dorintele noastre, acestea sunt sub capacitatea potentialului nostru si ne limitam la ceea ce percepem ca siguranta, nu ne raportam la un viitor succes. Sa treci acea granita a zonei de confort, fie ca e tranzitie sau transformare procesul tau, inseamna sa tolerezi nesiguranta si sa te intrebi printre picaturi de curiozitate – pentru ce a venit momentul sa inviti in viata ta acum?
Si pentru ca 2021 bate la usa, te invit sa-ti faci o lista, sau mai bine sa-ti asezi in agenda, ce tranzitii vrei sa faci in anul ce vine si ce transformari iti doresti sa desavarsesti.
O sa vorbim despre ele curand, pentru ca agenda mea planuieste sa-ti ofere curand cateva instrumente care-ti vor fi de ajutor. Desigur, sunt aici si daca vrei sa creezi deja o strategie planificata pentru initiativele si scopurile tale – tot ce ai de facut este sa-mi spui cand vrei sa incepem “antrenamentul” pentru ele 🙂