Intalnirile initiale de cunoastere, in care explorez alaturi de antreprenori suportul ca profesionist acreditat in coaching pentru zona de business si leadership, necesita de fiecare data educatie si clarificarea acestui serviciu important. Si, coincidenta care m-a inspirat sa scriu acest articol, chiar de curand am participat la o discutie in social media despre “ce inseamna controversatul business coaching?”, in care am constatat ca termenul necesita claritate. Astfel putem diferentia acest suport de cel adus prin consultanta, mentoring, training, etc.
Coaching-ul este un parteneriat de dezvoltare alaturi de clienti sub forma unui proces creativ si provocator care ii inspira sa-si maximizeze potentialul personal si profesional. Procesul de coaching deblocheaza (re)surse neexploatate de claritate, posibilitati, productivitate si leadership.
Si ca sa aduc o usoara distinctie intre specializarile de coaching:
–life coaching atunci cand subiectele care ne preocupa si le vrem implinite sunt din sfera personala
–business coaching atunci cand rezultatele pe care vrem sa le construim sunt in zona activitatilor economice si interpreteaza business-ul ca un organism viu si in dezvoltare
–executive coaching atunci cand se urmareste imbunatatirea abilitatilor si rezultatele rolului profesional (manager, team leader, ceo, etc)
–leadership coaching, destul de lesne de dedus, urmareste cultivarea abilitatilor din aceasta sfera, prin antrenarea unu set (nou) de comportamente, mindset, obiceiuri, etc. Obiectivele din zona de leadership coaching sunt rezultatele imbunatatite pe care clientul si/ sau compania le atinge intr-un context clar, ca urmare a acestui antrenament de skill-ri.
Sigur, din experienta, oricare din specializarile de coaching expuse, va atinge si spatii personale (convingeri, comportamente, principii, inteligenta emotionala, calitatea relationarii, calitatea comunicarii, abilitatea de alua decizii, etc) si este normal sa fie asa, pentru ca ceea ce facem este o expresie a cine suntem in interiorul nostru, a felului in care interpretam viata. Insa ceea ce separa aceste nise ale profesiei sunt obiectivele clientului.
Dar sa ne intoarcem la controversatul Business Coaching 🙂
Pentru ca inteleg necesitatea clarificarilor si uneori a educatiei in acest spatiu, discutiile cu antreprenorii, si nu numai, le deschid fix in aceasta zona: “Ai avut vreo experienta de coaching? Cum a fost pentru tine?”, iar intrebarile mele nu au intentia de a “descoase”, ci de a informa corect daca este cazul.
“Care sunt obiectivele de business pentru urmatoarele 6 luni?”
“Sa am profit!”
“Inteleg ca asta este scopul financiar, care este obiectivul financiar?”
“Nu inteleg…Asta e, sa am profit!”
“Ce inseamna profitul in cifre, asta poate fi un obiectiv financiar. La fel si marja de investitii in noi produse si servicii sau specializari; alte obiective financiare pot fi contributiile filantropice sau sponsorizarile…”
Incurajez sa ajungem la scheme clare si complete ca o oglinda operationala si de management a business-lui partenerului meu de discutie, sa ajungem la structuri si initiative strategice care au ca finalitate rezultate clare ale afacerii, la evaluari a lipsurilor cheie si sau a punctelor de atentie imediata, la observarea de resurse si oportunitati nevazute pana atunci.
De asemenea, unul din rolurile mele este sa oglindesc si sa exploram impreuna ce este neclar pentru clientul meu, drept pentru care ajung de multe ori in situatia de a pune lumina asupra ce inseamna scop de business si ce inseamna obiectiv de business, exact ca in exemplul dat.
Scopul inseamna un rezultat primar larg. Un obiectiv de afaceri, pe de alta parte, este un rezultat cu indicatori clari, ce se pot identifica. Scopurile sunt generale, in timp ce obiectivele de business sunt specifice, masurabile cantitativ sau/ si calitativ, abordabile/ realizabile, relevante si incadrate intr-un context de timp definit, pe scurt SMART.
Una din provocarile intalnire de mine in intalnirile de cunoastere sau chiar cele de coaching, cele in care antrenez antreprenorul sa-si optimizeze sistemul activitatii sale si sa-si planifice strategic atingerea rezultatelor SMART, este una de ego – “stiu eu mai bine ce vreau sa zic, le am in cap pe toate, eu am facut business-ul asta”. Cu tot respectul, poate este un motiv pentru care 90% din activitati nu au o durata de viata mai mare de 5 ani. Din pacate, din temeri sau limitari ce tin mai degraba de intelegerea personala, chiar noi suntem cei care infranam cresterea si maturitatea activitatilor.
Hai sa privim cateva scopuri de business:
- Profitabilitatea si Sustenabilitatea
- Productivitatea echipei/ echipelor
- Productivitatea resurselor
- Serviciu excelent de Customer Care
- Atragerea si retentia talentelor si a personalului calificat
- Sustenabilitatea cresterii
- Definirea identitatii organizatiei/ companiei
- Cash-flow sanatos
- Gestiunea schimbarilor
- Departament excelent de vanzari
- Brand de companie
- Diferentiator fata de competitie
- Sustinerea de cause sociale
Putem privi aceste scopuri ca fiind desiderate, insa pana cand acestea nu sunt transpuse in indicatorii clari masurabili, sunt doar aspiratii. Desemnarea calitativa si cantitativa a rezultatelor nu poate fi definita decat de catre antreprenor si/ sau echipa sa. Ca profesionist in coaching rolul meu este:
* sa sustin procesul de identificare a obiectivelor SMART
* sa sutin crearea unui plan strategic de atingere a acestora
* sa sustin procesul de implementare a planului strategic
* sa sustin claritatea congruentei intre identitatea organizatiei si a obiectivelor definite
* sa oglindesc si sa invit la evaluarea si depasirea blocajelor si limitarilor ce impiedica bunul proces
* sa intervin cu procese de coaching din zona de leadership si executiv acolo unde este cazul
* sa intervin cu procese de coaching din zona de crestere a echipei, daca este cazul
* sa ma asigur de integritate si etica profesionala pe intregul parcurs impreuna
Suportul profesional pe care il aduc are ca scop depasirea limitarilor mentale, psihologice si emotionale ale partenerilor mei, iar ca rezultat al iesiri din paradigme acestia devin liberi, increzatori si productivi conform cadrelor lor de referinta.
Am spus de multe ori ca un business este un joc al mintii, curajului, riscului si creativitatii, dar care are nevoie sa fie incadrat pe hartie – Nu doar in cap! – in planuri strategice cu cifre la final. Un joc in care de multe ori avem nevoie sa iesim in afara lui pentru a-l vedea clar, pentru a-i evalua si imbunatatii dinamica. Un joc al mintii care ne provoaca sa ne dezvoltam ca persoane pentru a-I putea contine cresterea, asa cum spunea foarte frumos si John Maxwell: “Daca esti un lider de 7, compania ta va fi la un nivel de crestere de max 6; daca esti un lider de 9, ea va fi de max 8. Asa ca nu te opri din propria evolutie!”
Apreciez deschiderea ta catre acest mesaj si felicitari pentru dorinta de a invata si extinde perspectiva parcurgand acest material 😊
Te astept cu drag sa discutam si scopurile si obiectivele tale de business, si mai ales sa cream impreuna calea catre ele – scrie-mi intentia ta aici si stabilim imediat o intalnire!