Skip to content Skip to footer

Dezvoltarea leadership-ului personal prin coaching

În următoarele 6 minute vei afla:

– Care este diferența dintre leadership și management.
– De ce ar trebui să-ți pese de modul în care influențezi oamenii.

De-a lungul timpului, m-am simțit onorată să lucrez cu lideri care, prin prezența lor asumată și respectul față de oameni, aduc o distincție unică mediului lor și comunității din care fac parte. Știu că nu e ușor să încurajezi evoluția celor din jur dedicându-te, în mod simultan, atingerii unor scopuri și obiective precise de dezvoltare. Iar poziția de lider cere melanjul dintre orientarea spre oameni și orientarea spre scop. Însă mulți oameni reușesc această performanță zi de zi, și mai sunt și lideri la început de drum care învață să ajungă la acest nivel.

În urma experienței antreprenoriale de peste două decenii, ani care s-au desfășurat atât pe timp de criză, cât și de prosperitate, și în urma expertizei acumulate în industria dezvoltării umane și profesionale din ultimii nouă ani, am avut ocazia să descopăr oameni care sunt dispuși să evolueze în contextul provocărilor personale, dar și lideri, manageri și profesioniști preocupați de creșterea lor continuă, oameni care vor să transforme obstacolele în oportunități.

Coaching-ul este o artă a dezvoltării umane, pentru că susține asumarea identității personale, alegerea unui scop care aduce valoare și implicarea într-un proces. Astfel, prin coaching se sprijină implementarea anumitor practici, rutine, comportamente și a unei nevoi de învățare constante, toate puse în slujba atingerii scopului respectiv. Cu alte cuvinte, este arta de a cultiva spiritul de leadership atât din tine, cât și din cei din jur.

Leadership-ul înseamnă să-ți pese de modul în care influențezi oamenii, indiferent de funcție, profesie sau rol social, și presupune armonizarea abilităților tale și direcționarea lor conștientă în scopul progresului colectiv. Este capacitatea de a cultiva progresul și performanța, în primul rând prin exemplul personal.

Procesul de coaching te provoacă să te întâlnești onest cu tine, cu sistemul tău de valori. Adevărurile care transformă sunt fie conștientizarea unor lucruri (în general neplăcute) despre noi înșine, fie părți ale noastre pe care ni le asumăm să le îmbunătățim, să le maturizam. Așa arata momentele de aha sau breakthrough: mă observ, îmi asum consecințele și decid să creez o realitate mai bună, o cale nouă, pentru că asta-mi susține evoluția mea continuă, iar modelul de leadership personal devine un exemplu prin care îi influențez pe ceilalți.

Elementele practice ale coaching-lui, care fac diferența între tehnica informativă de bază și arta de a cultiva nivelul de leadership autonom, se numesc competențe profesionale. Există o distincție de practică propriu-zisă între educație și informare (gen training) și antrenarea în sine a leadership-ului (coaching) și, conform Federației Internaționale de Coaching, una din autoritățile care reglementează recunoașterea specialiștilor acestui domeniu la nivel mondial consideră următoarele fundamente practice drept esențiale:

  • Arta de a susține și încuraja claritatea;
  • Arta de a construi un spațiu de siguranță emoțională;
  • Arta de a susține cu flexibilitate și onestitate procesul prin care se ating rezultatele;
  • Arta de a încuraja responsabilitatea;
  • Arta de a fi autentic, etic, empatic, și de a manifesta respect față de identitatea celui din fata ta;
  • Arta de a susține deschiderea către transformarea interioară prin antrenarea conștiinței de sine;
  • Arta de a încuraja învățarea prin introspecție asupra propriului sistem de valori și convingeri;
  • Arta de a facilita învățarea prin reflecție asupra propriilor inițiative, și consecințele acestora;
  • Arta de a asculta activ, cu multă curiozitate, fără a face presupuneri;
  • Arta de a oglindi efectele din exterior, fără judecată sau interes ascuns;
  • Arta de a construi un proces de comunicare direct, prin întrebări relevante și în permanentă congruență cu rezultatul dorit;
  • Arta de a crea premisele conștientizărilor relevante și asocierilor subtile, ce influențează identitatea persoanei și deciziile acesteia;
  • Arta de a încuraja dinamica dintre creativitate și voință;
  • Arta de a susține planificarea și organizarea;
  • Arta celebrării, recunoașterii și încurajării progresului;
  • Arta de a stimula responsabilitatea și integritatea.

Armonia calitativă a leadership-lui se observă cu ușurință privind maturitatea celor cinci sfere mari ale acestui domeniu, o clasificare ce-mi aparține și pe care o urmăresc ca și structură de antrenament, evaluare și feedback, fie alături de un lider sau de echipa acestuia:

Conștiință și conștientizare de sine

Aceasta sferă conține ceea ce numim inteligența emoțională intrapersonală, calitatea relației cu propria persoană, nivelul de autocunoaștere și disponibilitatea personală de a mă așeză voluntar în spații noi de învățare pentru a mă descoperi și a-mi descoperi punctele oarbe. De asemenea, cuprinde nivelul de etică și integritate, principiile și valorile de viață, modul în care percep și înțeleg lumea, dar și abilitatea de a-mi crea o viziune, un sens, un scop căruia să mă dedic.

Cunoașterea de sine este preocuparea de căpătâi a tuturor celor care-și doresc o viață cu sens și a unui lider complet, este ceea ce naște respect și recunoaștere, încredere față de abilitățile și talentele personale și individualizare sănătoasă. Calitățile din aceasta sferă pe care le antream prin coaching ne vor aparține în totalitate de-a lungul vieții, sunt de o necesitate atemporală, nu contextuală.

„O viață fară întrebări existențiale este o viață irosită.” – Socrate

Gestiunea de sine

Gestiunea de sine presupune nu doar că știu toate aceste lucruri despre mine, sunt o persoană proactivă în acest sens, mă dedic anumitor scopuri personale, depun efortul necesar să învăț și să descopăr cum să ajung acolo, cultiv și antrenez motivația internă pentru aceste lucruri, îmi înțeleg emoțiile și le comunic sănătos. Presupune și că înțeleg și accept etapele de disconfort, că există o congruență între ceea ce fac și ceea ce-mi propun să obțin, și că sunt o persoană dispusă să-mi asum eșecurile și succesele.

Fără abilitatea de a te gestiona pe tine însuți, cum consideri că poți motiva, influența și decide în anumite situații ce-i vor afecta pe cei din jur?

Comunicare și relaționare

Acest nivel oglindește abilitatea noastră de a ne apropia de ceilalți, de a crea comunități și grupuri cu interes și scop comun. Sfera aceasta demonstrează abilitatea de a gestiona relații și echipe, abilitatea de a asculta și de a oferi feedback, de a susține o conversație dificilă necesară, de a influența și de a negocia, de a împărtăși o viziune și de a forma relații și parteneriate.

Abilitatea de a rezolva probleme și de a lua decizii

Calitatea acestei sfere a leadership-ului ne plasează în categoria rolurilor decizionale și ne provoacă să descoperim cum să descifrăm provocările, cum să gestionăm schimbările, cum să ne lăsăm transformați de situații critice și cum să le decoperim oportunitățile oferite. Competentele manageriale și executive sunt incluse în această sferă, cu specificația că managementul și leadership-ul sunt două lucruri distincte prin manifestare, însă atunci când se îmbină aduc o valoare specială comunității respective.

Conducerea prin încredere

Atunci când conducem prin încredere, cu naturalețe, autoritate și prezență transformațională, putem spune că am atins o etapă de măiestrie. Sfera cuprinde abilitățile dobândite în urma antrenamentului la nivel de artă, așa cum sunt regăsite mai sus la elementele practice dezvoltate prin coaching, alături de timpul investit ca aceste componente să fie gestionate și oferite firesc. Le putem observa cu ușurință în procesele de delegare, de incluziune non-dicriminatorie, de inovare, le vedem în indicii de performanță personală și de ordin colectiv, le distingem atunci când cei din proximitatea unui astfel de lider își cultivă calitățile inspirate de el.

Dezvoltarea leadership-ului prin coaching cuprinde un sistem paralel de procese de dezvoltare ce atinge toate aceste cinci sfere, având ca puncte de reper identitatea unică a persoanei și rolul său specific, alături de obiectivele pe care le urmărește și care, odată atinse, pot demonstra această dezvoltare.

Dezvoltarea leadership-ului prin coaching este un proces, repet, un proces, nu o întâmplare, nu se întâmplă magic prin participarea la un eveniment punctual sau la finalul unei cărți. Efortul de a-ți construi leadership-ul personal este un stil de viață.

Felicitări! Dacă ai ajuns până la finalul acestui mesaj, apreciez că te preocupă să înveți, să descoperi, să evoluezi. Și permite-mi să te invit, ca un cadou de învățare pentru tine, să te întrebi: “Ce sferă a leadership-lui personal am nevoie să îmbunătățesc acum?”.

Onorează-te!