In 2016 eram convinsa ca o sa scriu o carte despre relatii si o sa ne numeasca “Intre Craciun si Paste” – una din cele mai intense si emotionale perioade traite. Imi doream sa asez undeva trairile, una pentru a nu le uita sau a nu omite intelepciunile descoperite, si a doua intelegeam ca experientele mele nu sunt doar pentru mine, cu siguranta ele pot deveni suport de incredere, speranta si solutii pentru viitor si pentru alte persoane in situatii similare.
Cand am inteles, in decembrie 2015, ca traiesc finalul unei casnicii de 18 ani, lumea s-a oprit in loc. Sau poate m-am oprit doar eu, pentru ca nu regaseam in ceilalti aceeasi stare de inghet. Parea ca totul se petrece intr-o perfecta ordine si armonie, intr-o obisnuinta repetata, doar eu ma simteam intr-un alt film paralel. Imi aduc aminte ca eram recunoscatoare pentru faptul ca inima stie singura cand sa bata, nu are nevoie de mine sa-I aduc aminte. In inghet e doar frig si un zid de raceala care te inconjoara. Pastele a fost momentul in care am semnat divortul si am terminat formalitatile, dar procesul paralel al tranzitiilor si transformarilor, pentru ca e nevoie de amandoua, era in plin elan.
Ma miram ca sunt inca in viata, si, in acelasi timp, intelegeam ca aveam sa mor cat sunt inca in viata – o metafora pe care o stiam si stiam ca am sa o inteleg, de data asta mai profund, pe pielea mea. In momentul in care ne regasim in vria declansata de schimbari, avem nevoie sa intelegem ca roluri, parti din noi, vor disparea si altele le vor lua locul. Important este sa avem rabdare si intelepciune sa traversam acest proces paralel astfel incat sa fie cat mai sanatos pentru noi si pentru ceilalti. Asa s-a intamplat si in martie 2020 cand, din nou, totul s-a oprit in loc si, in acelasi timp, totul a inceput sa se transforme.
Ma gandesc cum astazi sustin si insotesc, in calitate de coach profesionist, sute de persoane sa ia decizii de viata, de profesie, in care se detaseaza si cultiva rolurile lor si inteleg de fiecare data ce sansa de recalibrare si reconstructie mi-a fost dat sa traiesc prin experienta personala. Astfel, aduc plus valoare sa pot oferi prin prezenta mea compasiune, stabilitate, respect, cunostinte si incredere acestor procese de trecere si reorganizare. Viata se intampla intr-o secunda, dar adaptarea la noile ei dimensiuni se intampla in timp.
Asa ca dai timpului si tie timp, ofera-i viitorului tau spatiu in care sa fie construit frumos!
Orice schimbare, dorita sau impusa, poate aduce un efect de trauma, pentru ca aduce modificari in obisnuintele si rutinele noastre, ne provoaca sa iesim din starea de confort, ne provoaca sa ne directionam atentia catre ceea ce este imediat prioritar si important, ne separa pe noi de noi insine, cei de dinainte de provocari. Iar asta inseamna consum mare de energie si forme de revolta si suferinta, si e normal. Anul 2020 ne-a demonstrat tuturor cat de provocatoare pot fi schimbarile si cat de mult reactionam la ele, cateodata doar din pur instinct de conservare.
Suntem alegerile noastre!
Cand te intalnesti cu viata si viata cu tine in mijlocul schimbarilor majore, ca vrei sau nu, te opresti, te opreste. E foarte bine ca face asa, dar asta nu este totusi si o invitatie la stagnare, ci la prezenta – cine esti acum, cine nu mai esti si cine vrei sa fii in continuare? Nu garantez ca o sa stii cine esti in prezent, nici eu n-am reusit atunci sa descifrez cu acuratete, dar este al naibii de necesar sa alegi cine vrei sa fii din acel punct inainte! Repet, e necesar sa alegi, iar mai departe, treaba ta este sa depui efortul pentru a deveni alegerea ta sau cat mai aproape cu putinta.
“Intre Craciun si Paste” a devenit pentru mine similar cu un spatiu al curateniei, la propriu si la figurat. Cu regularitate, in decembrie, instaurez aceasta stare de evaluare si alegere, ca o revizie extinsa prin care trebuie, da, trebuie, sa treci. Nu putem pretinde ca invatam si integram in timp real absolut tot ceea ce traim. A devenit spatiul in care …ei bine, o sa descoperi imediat cum il folosesc, cum poti transforma si tu curatenia in spatiu de crestere si trecere.
“Intre Craciun si Paste” am inteles foarte clar ca am nevoie sa decid un nou plan de viata complet, nu doar legat de relatii sau profesie, nu legat doar de rolul de mama foarte important pentru mine, nu legat doar de scopurile financiare sau de recunoastere, nu doar cine am fost invatata sa fiu, ci COMPLET, pentru ca viata este un cerc complet. Iar astazi ma simt in cel mai bun moment al vietii mele pentru ca am ales, cu respect fata de mine, sa evoluez sanatos in toate capitolele. Nu este, pentru mine, o alegere sanatoasa sa sacrific sanatatea sau familia pentru alte scopuri, dar aleg, asa cum am facut-o deja, sa inaintez cu pasi mici in toate, impartindu-mi atentia si energia astfel incat, in fiecare noua etapa, sa simt progres in toate ariile.
“Intre Craciun si Paste” inseamna o metafora despre asumarea alegerilor, asumarea responsabilitatii, asumarea consecintelor, reflectie si proactivitate, este o metafora sinonima cu atitudinea de Leadership. Este un proces prin care, si astazi, trec cu regularitate – sigur, acum nu dureaza cateva luni, insa dureaza cateva minute saptamanal, chiar zilnic daca simt necesar. In curand o sa ai la dispozitie din partea mea contextele pe care le-am creat special pentru aceste momente, si-mi doresc sa le ai la indemana de fiecare data cand ai nevoie de solutii concrete pentru provocarile tale. Vor fi solutii de tip self-coaching pe care le poti aborda oricand.
O noua slujba, o relocare, o separare sau divort, un nou proiect, o noua responsabilitate, o situatie medicala, o pandemie, o noua realitate – oricare din ele aduc in acelasi timp un sfarsit si un moment Tzero. Oricare din ele modifica starea de fapt si ne invita sa luam pauza si sa refacem intregul plan de viata pe care-l anticipam, pana atunci, ca fiind viabil. Astazi stiu cate ceva despre cum sa-ti schimbi viata si sunt bucuroasa sa impartasesc cu tine. Iata ce urmaresc eu in momentele de pauza si reflectie si cum am ales sa integrez eu sanatos schimbarile dorite ori necesare:
-ma intreb ceea ce consider adevar si adevarat pentru mine in moment – observ convingeri, presupuneri, credinte, dialogul intern, emotiile atasate si reactiile nascute de aici. Cum se reflecta toate astea in calitatea proiectelor si a prezentei mele profesionale, pentru ca este foarte important ca spatiul pe care-l ofer sa fie la cel mai inalt standard.
-observ unde mi-am consumat atentia, timpul si energia – cu multa curiozitate observ sincronicitati si coincidente, obisnuinte si obiceiuri (ce repet si ce se repeta, ce evit si ce aman, caut sa aduc lumina in tipare si comportamente ce nu-mi mai servesc) si dezacorduri (ce fac si ce nu fac din ceea ce mi-am propus, cum ma sabotez, cum ma percep eu pe mine)
-unde am avut progres si de ce – observ congruenta intre obiectivele stabilite si actiunile initiate, unde sunt fata de ce mi-am propus, ce resurse am folosit, ce as fi putut sa fac mai eficient, ce am delegat, cum am adus valoare in moment, ce a fost provocator, ce m-as fi bucurat sa nu fie responsabilitatea mea (observ punctele slabe si sensibile) si cum le transform in calitati si abilitati
-care sunt urmatoarele obiective, milestones si dorinte, in termene de timp diferite – observ ce au ele in comun, ce detalii distincte poarta, cum se sustin sau se resping, cum pot sa aduc armonia intre ele, astfel incat sa se potenteze reciproc
-ce asteptari personale asez in planul profesional si invers – descoperirea prin constientizare si cunoasterea de sine sunt esentiale, asa ca observ nevoile si dorintele si cum le implinesc, cand alunec intr-un triunghi al dramei, cand am tendinta sa particip la jocuri de manipulare si care sunt intentiile din spate. Cu multa compasiune stiu sa exista in fiecare din noi parti imature sau umbre care apar in diverse situatii si incearca sa preia controlul. Ele vin cu mesaje cadou, insa nu se manifesta mereu ca o briza de vara linistite, ci mai degraba cu furie si asteptari, reprosuri si conflincte interne.
-ce am nevoie sa accept pentru a evolua sanatos – observ cand este necesara terapia
-ce am nevoie sa schimb, sa imbunatatesc, sa structurez – observ ce am nevoie sa abordez in sesiunile de coaching individual si de grup in care sunt client
-ce am nevoie sa invat – observ ce abilitati si competente noi e necesar sa cultiv, ce e necesar sa abordez in sesiuni de supervizare sau mentoring. Am in vedere sa particip mereu la cursuri de imbunatarire, e necesar pentru mine sa-mi antrenez continuu un mindset de crestere si curiozitate
-care este calitatea relatiilor mele – suntem media celor mai importante 5 persoane din viata noastra, suntem un produs al mediului in care alegem sa stam. Observ cum si ce relatii cultiv, care sunt valorile comune impartasite, ce e unic la fiecare, ce ma bucura, cum ma hraneste mediul social in care sunt si cu ce contribui eu. Aici descopar mereu ce telefon urmeaza sa dau, cu cine imi doresc o cafea si cine are nevoie de conexiunea cu mine.
-cum am grija de mine – in agenda mea exista de ceva ani capitolul “Eu” si ce fac eu pentru mine, disctinct de celelalte proiecte si task-uri. Tin de mult un jurnal, insa a devenit acum si mai important pentru mine – pot urmari pas cu pas, cuvant langa cuvant, etapele traversate, ca un reminder si recunoastere personala. Imi pun atentia pe sanatate, odihna, miscare, beauty, placeri, gatit, plimbari, doua-trei carti pe luna, auto-cadouri 😊, etc si cand fac toate astea pentru mine, astfel incat sa-mi implinesc nevoia de echilibru, armonie si drag de mine. De asemenea sunt atenta la momentele in care ma neglijez, cand/ cum cer abuziv celorlati sa aiba grija de mine cand eu nu o fac si ce consecinte se nasc de aici, cand e nevoie sa spun “Iarta-ma! Imi pare rau!”
Stiu ca poate parea mult si uneori greu de urmarit toate aspectele. Tocmai de aceea e nevoie de timp si perseverenta pana cand devine pauza de reflectie-viziune-proactivitate un stil de viata. Pas cu pas, vei avea un sistem de leadership by the book prin care evoluezi congruent si in armonie cu tine si totul tau, luand in calcul, evident, ritmul personal si particularitatile de personalitate.
Totul e o trecere, si dorinta de trecere este suficienta!
Indiferent unde simti ca esti acum, exista intotdeauna potential pentru o urmatoare etapa superioara, la final de tranzitiilor si transformarilor necesare. Si totul incepe din prezent prin crearea unui plan de viata complet care sa te implineasca – incepi in armonie, continui in congruenta cu ea, te extinzi, inveti, imbunatatesti mergand catre etapele superioare alese pana reusesti!
Sfarsitul lui decembrie inseamna perioada Craciunului dar si inceputul lui ianuarie si inceputul unui nou an! Daca esti pregatit(a) sa primesti un cadru de implementare a planului de viata dorit, eu sunt pregatita sa-l facilitez pentru tine si sa te insotesc in a atinge claritatea, incluziunea si constructia lui pas cu pas.
Incepi acolo unde esti, e suficient!
Alegeri intelepte