Skip to content Skip to footer

Unde te duce ceea ce faci acum?

Se spune ca distanta dintre vise si realitate rezida din disciplina, din obisnuinte si obiceiurile zilnice. Ce alegem sa facem in fiecare zi are un consum de resurse (timp, bani, atentie, experienta, informatie, etc), si in functie de aceste alegeri poti anticipa ce arii vei extinde si unde o sa ai rezultate. Prin ceea ce alegem sa facem, ne confirmam directia si aspiratiile 🙂

Priveste-ti agenda de lucru si observa:

Cum ai ales sa-ti disciplinezi folosirea timpului?

Cum ai ales sa-ti planifici ziua/ saptamana/ etc?

Ce arii ai atins cand ai creionat “to do list”?

Ce obiective ai urmarit cand ti-ai construit agenda?

Ce iti poate dezvalui felul in care ai punctat activitatile in agenda ta?

Ce traiesti cand nu atingi punctele din agenda ta de lucru?

A fost o vreme cand reuseam cu maiestrie sa aman pentru “mai tarziu” cate o factura de plata, un telefon, creionarea unui atelier pana in ultima clipa, inaintarea unui contract, ceea ce-mi dadea o stare de disconfort si presiune. Iar faptul ca nu reuseam sa bifez ceea ce-mi propusesem traiam ca un esec, o incapacitate personala insotita de rusine si vinovatie, furie ori dezamagire. Imi este clar acum ca incercam sa evit anumite stari, intalniri, insecuritati, neputinte, zone necunoscute si le acopeream, desigur, cu “nu am timp” 🙂. Dar in final, simteam cum mai degraba ma indepartam de ceea ce-mi doream, decat sa ma apropie.

Starile de reflectie si suportul unui profesionist m-au sustinut sa inteleg si sa depasesc, pas cu pas, aceste etape ce le evitam uneori involuntar, dar si etapele de supra-aglomerare, pentru ca ele merg mana-in-mana. Din prea mult si prea putin am invatat echilibrul si acesta a devenit instrumentul de lucru personal care ma sustine sa raman congruenta cu scopurile mele.

Incepe cu finalul in minte

In aceasta perspectiva, “trebuie sa fac” devine “e necesar sa fac asta, pentru a atinge urmatorul punct” – si se transforma, in ansamblu, intr-o constructie motivanta decat o obligativitate, reusim sa pastram si bucuria calatoriei, importanta mai ales atunci cand traversam, inevitabil, momente de discomfort, schimbari, tranzitii.

Construirea agendei de lucru si investitiile de timp pe care le facem, conform sau nu cu agenda, le consider astazi spatiul de intalnire intre:

Abilitatea de a decide si de a urmari obiective personale si profesionale: Ce-mi doresc in continuare? Care este urmatorul nivel la care aspir? Care este urmatorul proiect?

Nivelul de autocunoastere (selfawareness): De ce vreau ceea ce vreau?

Nivelul de autogestionare (selfmanagement): Cum ajung la ceea ce-mi propun?

Congruenta dintre cele trei elemente se creaza in timp si este, in acelasi timp, permanent in constructie, pentru ca in fiecare zi putem intalni detalii noi care le impacteaza: urgente, schimbari personale si de optiuni, fluctuatii socio-economice, situatii medicale, relocari, etc. Gasirea acestui echilibrului care sustine congruenta este un proces provocator, pentru ca ne aseaza fata in fata cu noi si obiceiurile, alegerile noastre, dificulati reale si imaginare, perceptii de sine, necesitati de invatare si reinvatare, etc. De aceea, gasirea lui si abilitatea de a ramane congruent necesita timp si suport, pentru ca singuri, avem capacitatea, avem talentul de a ne pacali si justifica :), ceea ce duce fie la renuntare, fie la burn-out, epuizare.

Unde te duce ceea ce faci acum?

Care iti este punctul de echilibru?

Cat esti acum in congruenta cu aspiratiile tale?

 

Si poti raspunde la aceste intrebari verificand unde esti acum fata de ceea ce ti-ai propus:

-la inceput de an

-la inceput de luna

-in legatura cu un proiect

-in legatura cu un obiectiv, o realizare

-in legatura cu o schimbare pe care ti-ai propus-o, etc

-in legatura cu o relatie

-in legatura cu un conflict

-in legatura cu un standard

Ceea ce contine agenda ta astazi, te duce catre ceea ce ti-ai propus?

Ceea ce ai ales sa faci astazi din agenda ta, este in congruenta cu scopurile tale?

Cum te poate ajuta ceea ce alegi sa faci astazi sa-ti transformi viziunea, activitatea, intr-un sistem generator de valoare?

Rezultatele noastre se aduna intr-un cumul de experiente si reusite pe care eu le adaug in 3 zone diferite, si ele congruente la randul lor, intr-o forma piramidala: la baza este dezvoltarea ta personala (constiinta si constientizare), deasupra fiind calitatea managementului profesional (aspiratii si reusite) si, in varf, zona leadership si abilitatea de a influenta prin viziune si exemplul personal. Sigur, intr-un tablou general, dar foarte usor de verificat si de imbunatatit.

Ce facem in fiecare zi, cum alegem sa ne construim agendele zilnice/ saptamanale/ etc, punctele de echilibru si congruenta dintre ele poate fi provocator, dar este nevoie sa reflecte scopurile si aspiratiile noastre, pentru a ramane in starea evolutiva, in progres.

Suntem alegerile noastre, asta inseamna ca si rezultatele, dorite sau nu, ne apartin in aceeasi masura.

Unde ai nevoie de suport?

Cat de clar iti este ce e necesar sa faci?

Cat de clar iti este unde vrei sa ajungi?

Cat este de eficient este procesul pe care-l parcurgi acum?

Te astept sa-ti iei valoarea acestor raspunsuri intr-o discutie de cunoastere!

Alegeri si decizii intelepte!