Suntem antrenati de mici, de catre societate, scoala, mediul in care traim, ce sa gandim, ce sa consideram valoros, ce e bine si mai putin bine, informatii care devin programe automate prin care gandim si actionam, devin mentalitatea noastra.
Insa etapele vietii ne ofera intotdeauna situatii diferite in care nu se pot mai aplica aceste informatii ori sunt insuficiente si atunci cautam solutii in raport cu ceea ce stim deja, in raport cu experienta de viata si cunostintele pe care le avem. Din pacate, de multe ori, ne raportam la noile noastre provocari ca si cum ele si-ar regasi solutiile in trecut, nu in prezent, prea departe fiind si viitorul.
Aceasta raportare este insesizabila, se face subtil, nu este perceptibila, nu o putem atinge pentru ca este, de fapt, un program automat al felului in care am trait pana acum. Aceasta raportare si rezultatele ei nu le putem observa si intelege decat daca ne oprim din aceasta rutina oarba, si le imbunatatim daca ne punem atentia pe felul in care gandim!
“Nebunie: sa faci acelasi lucru in mod repetat si sa te astepti la rezultate diferite”
Einstein
Desigur, este mai usor sa ramanem in rutina aceleasi mentalitati, pentru ca asta nu implica efort, devotament sau responsabilitate fata aspiratiile noastre, iar rezultatele vor fi aceleasi ori similare.
Desigur, ne putem gandi si la persoanele care reusesc mare parte din ce-si propun, care par sa reusesca in orice situatie dificila – nu traiesc si ele un rezultat al mentalitatii lor?! Cu siguranta! Si, mai cu siguranta aceste persoane stapanesc felul in care gandesc, oglindind astfel cele doua tipuri de mentalitate: fixa si de crestere.
Ce inseamna asta?
Pe scurt:
Mentalitatea inseamna ceea ce stii deja, gandurile si convingerile tale in acest moment si reflexia lor in comportament.
Mentalitatea fixa inseamna sa incerci sa incadrezi ceea ce stii deja in situatiile din prezent, sa incerci sa le faci sa corespunda, sa evaluezi si sa traiesti prezentul prin convingerile deja existente, prin gandurile tale automate; de aici siguranta comportamentelor rutinate.
Mentalitatea de crestere, sau mentabilitatea, inseamna sa constientizezi si sa folosesti in prezent cine esti si ceea ce stii, sa-ti evaluezi si sa-ti imbunatatesti in prezent convingerile si comportamentele si sa le activezi in directia unui obiectiv.
Leadership inseamna ca reusesti sa activezi aceasta mentabilitate si in ceilalti.
Sigur, pe scurt 🙂
Cum adoptam aceasta mentalitate de crestere?
Cum construim si antrenam aceasta mentabilitate?
Cum antrenam aceasta abilitate de leadership?
- prin constientizare si dezinvatare in prezent
- prin expunerea noastra la spatii care ne permit aceasta reorientare
- prin intelegrea factorilor care ne influenteaza subtil
- prin efort minim dar facut cu perseverenta
- prin calitatea intrebarilor pe care ni le adresam
- prin modele de succes care s-au dovedit eficiente si productive in timp
- prin deciziile noastre de a avea si de a urmari scopuri concrete, masurabile
- prin alegerile noastre zilnice in mod constient asociate cu obiectivele alese
- prin ceea ce-i inspiram pe ceilalti sa devina
Ca urmare a antrenarii cu succes a mentabilitatii tale, vor exista si alte consecinte de crestere: rezilienta, compasiunea, observarea cu usurinta a oportunitatilor, smerenia intelectuala, abilitatea de a influenta si de a impacta, antrenarea vointei si a curajului, cunoasterea si imbunatatirea perceptiei de sine, flexibilitatea si capacitatea de creatie, transformarea punctelor slabe in diferentiatoare de valoare.
O nuanta foarte fina, insa esentiala, a mentalitatii de crestere sta exact in cuvantul “crestere” – intre ceea ce gandim, intre ceea ce credem despre noi si dorintele, obiectivele, scopurile noastre, exista un spatiu. Face diferenta felul in care folosim acest spatiu!
„Indiferent ce crezi, ca poti sau ca nu poti, in orice caz ai dreptate.”
Henry Ford
Mentalitatea de crestere are nevoie de o destinatie (obiectiv) inspre care sa se indrepte si de o structura mentalo-emotionala care o sustine; are nevoie de un “cum sa traversez acest spatiu?”
Vestea buna este ca avem puterea de a ne decide destinatiile si avem puterea de a ne antrena aceasta structura interna. Vestea buna este ca ambele sunt in puterea noastra de a le stapanii, astfel incat sa ne serveasca.
Descopera acest “CUM SA” prin oportunitatea pe care o ai acum la dispozitie!
Alege intelept!