Master Tool

Sistem esential de analiza pentru decizii smart

Va fi principalul tau atu daca esti manager al propriei activitati sau ai un rol executiv in organizatia din care faci parte!

Luarea deciziilor este poate cea mai importanta componenta a activitatilor unui manager, insa te invit sa nu te grabesti, chiar daca momentul este tensionat, nu te grabi sa gasesti solutii imediate – este o greseala pe care o intalnesc des in sesiunile de coaching de business si executiv, o greseala care provoaca un efect de domino costisitor.

Ai auzit de “teoria incongruentei” sau “devierea de la expectanta”?

Este un fenomen comun, natural as spune, care se manifesta prin omiterea evenimentelor, persoanelor, detaliilor, etc. la care nu ne asteptam sa se intample sau sa apara. Altfel spus, in procesul decisional, in momentul in care cauti doar in zona de solutii, este foarte posibil ca atentia ta sa omita ce este mai important decat acestea, anume cauzele stratificate ce au generat situatia curenta si consecintele pozitive si negative!

Procesul de luare a deciziilor manageriale are nevoie sa fie in primul rand unul de evaluare. Tocmai de aceea este necesar sa fie simplu si clar, dar structurat si vitaminizat cu realism pragmatic, nu doar teorie din carti. Solutiile de suprafata nu sunt suficiente, iar speranta ca lucrurile se vor rezolva de la sine ori ca nu se vor mai repeta, este iluzorie si costisitoare financiar, uman, operational, ca timp si performanta, incredere si imagine. La fel de costisitoare este si blamarea si responsabilizarea altei persoane – asuma-ti responsabilitatea pentru intreaga situatie, pentru a te imputernicii cu rezolvarea ei!

Ai nevoie de un sistem simplu de parcurs dar extrem de eficient, cu un orizont competent si relevant de analiza!

Si asta este exact ceea ce-ti propun in continuare!

Exista mai multe procese, cunoscute sau nu, prin care suntem invitati sa evaluam deciziile manageriale, si poate ca cel mai cunoscut sistem dintre ele este:

Pasul 1: Identifica decizia care trebuie luata

Pasul 2: Aduna informatii relevante

Pasul 3: Identifica alternativele

Pasul 4: Evalueaza dovezile

Pasul 5: Alege dintre alternative

Pasul 6: Actioneaza

Pasul 7: Examineaza decizia si consecintele ei

Da, se pot lua decizii ca urmare a acestor pasi, insa procesul este incomplet si ineficient in forma asta, si exact aceasta concluzie o aud de la partenerii mei de dialog.

Atat in experienta de antreprenor (+20 ani) cat si in calitate de coach executiv profesionist care insoteste acum manageri si antrepenori, am trait scump omiterea cauzelor ce genereaza situatiile provocatoare asupra carora avem nevoie sa ne aplecam, a fost mai mult decat daunator. In plus, procesul decizional pus doar in slujba gasirii de solutii, omite si o alta paleta fantastica de dezvoltare, cea a oportunitatilor de inovare, prin simplificare sau creativitate. In contextele VUCA si cele de disruption socio-econimic, adaptarea, si reinventarea cu succes cer evaluarea completa, nu doar la suprafata.

Solutiile imediate iti dau posibilitatea sa tranzitezi o situatie, insa analizand cauzele iti dai posibilitatea sa transformi situatia intr-un context de dezvoltare favorabil tie si activitatii tale!

Presupun ca stii povestea Titanicului, nu?!

Acesta nu s-a scufundat pentru ca a atins varful iceberg-lui, ceea ce era la suprafata, ci pentru ca a fost grav avariat de ceea ce era ascuns in apa, invizibil intr-o evaluare superficiala. Aduc aminte de poveste des in intalnirile dedicate sustinerii partenerilor mei si tocmai de aceea in programul “Go deep to go forward” parcurgem acest sistem esential de analiza pentru fiecare decizie smart care solicita atentia.

Acum ai oportunitatea sa alegi si tu doar Master Tool-ul pentru deciziile tale, in special pentru cea care asteapta acum in agenda ta 🙂 – fiind si eu la randu-mi manager si antreprenor, stiu bine ca exista cel putin 3 urgente si prioritare, asa ca alege-o si te astept s-o transformam intr-un context de liniste si crestere, nu-i permite sa te coste mai mult decat a facut-o deja!

Ce beneficii imediate vei avea ca urmare a parcurgerii acestui sistem de analiza pentru decizii smart:

  • Investitie minima de resurse in raport cu valoarea obtinuta
  • Abordarea diferita deschide potentialul punctelor oarbe din analiza clasica
  • Structura simpla dar relevanta iti va da posibilitatea captarii imaginii de ansamblu
  • Analiza alaturi de un profesionist iti ofera posibilitatea sa-ti extinzi viziunea si sa observi situatia din unghiuri noi, necontaminate, ceea ce aduce plus valoare si informatie
  • Concluziile si deciziile vor fi mai usor de transmis mai departe echipei sau partenerilor tai
  • Planificarea implementarii deciziei face parte din sistemul de analiza Master Tool, asa ca vei avea si un tabel de actiuni ca urmare a parcurgerii acestei evaluari
  • Ceea ce descoperi ca si cauzalitate ori consecinte pot fi imediat transpuse in programe paralele de dezvoltare – pot fi chiar oportunitati unice
  • Versatilitatea sistemului Master Tool iti ofera posibilitatea abordarii diferitelor situatii ce apartin managementului organizational, strategic, tactic, operational
  • Rapiditatea rezultatelor
  • Poate fi formatat si pentru lucrul in echipa si te invit sa discutam si acest aspect

Ai tot suportul pentru a nu-i permite situatiei sa te coste mai mult decat a facut-o deja.

Incepe analiza pentru deciziile tale smart acum!

Stabileste intalnirea noastra chiar astazi 🙂